Iata-ne din nou: Cel mai nou soldat al Chinei este un caine robot cu o pusca atasata pe spate

Iata-ne din nou: Cel mai nou soldat al Chinei este un caine robot cu o pusca atasata pe spate

Câinii roboți se dovedesc a fi utili pe câmpul de luptă, o descoperire făcută de SUA acum câțiva ani și adoptată ulterior de alte țări, inclusiv China. Cea mai recentă apariție a câinelui mecanic al armatei chineze a fost la începutul acestei săptămâni, când radiodifuzorul de stat CCTV a prezentat câinele practicând exerciții cu Cambodgia. Prezența lor în exerciții comune cu o țară străină sugerează că China este confortabilă cu maturitatea sa tehnică.

Un câine mecanic cu o pușcă automată pe spate devine un participant recurent în exercițiile simulate desfășurate de armata chineză. Cea mai recentă apariție a fost luna aceasta, când câinele robotic a fost prezentat de CCTV participând la exerciții militare comune cu Cambodgia. Soldații umani practicau asalturi urbane împreună cu tovarășii lor mecanici înarmați, susținuți de un quadcopter o dronă aeriană cu șase rotoare cu o putere de foc similară.

Într-un exercițiu surprins în videoclipul de două minute, câinele conduce o unitate de infanterie într-o clădire simulată unde se ascundeau mai mulți teroriști fictivi. Câinele robot, cu o pușcă de asalt QBZ-95 pe spate, a condus asaltul și a curățat rapid zona.

Dar aceasta nu este o piesă avansată de robotică dezvoltată de armata chineză. Mai degrabă, câinele și drona par să fie create cu tehnologie de pe raft și o pușcă standard atașată deasupra. Pe lateralul câinelui se poate vedea numele Unitree Robotics, producătorul chinez care a construit câinele.

Aceasta nu este prima dată când vedem un câine robot apărând pe scena mondială. Arhetipul a fost dezvoltat de Boston Dynamics și a fost folosit în multiple scenarii, inclusiv în asistarea la decontaminarea centralei nucleare Fukushima Daiichi din Japonia, distrusă în martie 2011 de un cutremur și un tsunami ulterior. Potrivit fondatorului Boston Dynamics, Marc Raibert, există aproximativ 1.500 de câini mecanici în întreaga lume. „Dar recent au apărut alte companii de robotică care construiesc roboți destul de incredibili,” a spus el la Summitul AI din Seul săptămâna trecută. „Este foarte interesant să treci de la laboratorul de cercetare la comercializare.”

Nici aceasta nu este prima dată când chinezii au desfășurat câini roboți în exercițiile lor militare. Un videoclip CCTV din noiembrie trecut a arătat câini electronici înarmați cu puști în cadrul unui exercițiu comun care a implicat militarii din China, Cambodgia, Laos, Malaezia, Thailanda și Vietnam desfășurat în China.

Cu toate acestea, prezența lor crescândă în aceste exerciții comune sugerează că tehnologia deși provine din sectorul comercial este pregătită pentru utilizare pe câmpul de luptă. „De obicei, un echipament nou nu este adus într-un exercițiu comun cu o altă țară, așa că câinii roboți trebuie să fi atins un anumit nivel de maturitate tehnică,” a spus un expert militar chinez care a solicitat anonimatul pentru publicația de stat Global Times.