O scurgere de informatii arunca indoieli asupra planurilor Intel pentru GPU-urile Battlemage si Celestial in 2024

O scurgere de informatii arunca indoieli asupra planurilor Intel pentru GPU-urile Battlemage si Celestial in 2024


Când părea că Intel începe să câștige un avânt solid în domeniul plăcilor grafice discrete, zvonuri recente au aruncat o piatră în angrenajul acestor planuri. Dacă acestea se confirmă, noile GPU-uri Arc de la Intel, cu numele de cod „Battlemage” și „Celestial”, ar putea suferi întârzieri sau chiar ar putea fi anulate complet.

Conform unei postări pe Weibo de la sursa de scurgeri de informații de obicei credibilă, Golden Pig Upgrade, nu vor exista plăci grafice discrete „DG3” bazate pe arhitectura Xe2 Battlemage în anul următor. Pentru cei care nu sunt la curent, Battlemage este planificat să debuteze prima dată în CPU-urile „Core Ultra” Lunar Lake ale Intel, așteptate spre sfârșitul acestui an, promițând o creștere semnificativă a performanței față de componentele Alchemist și Alchemist+ actuale.

Dacă acestea sunt amânate sau întârziate semnificativ, ar fi o lovitură masivă pentru ambițiile Intel în domeniul GPU.

Situația este similară pentru Celestial, arhitectura Xe3 următoare de la Intel. Golden Pig susține că ar putea să nu existe produse Xe3 anul viitor, fie integrate, fie discrete. Celestial ar trebui să apară în 2025 în cipuri Panther Lake pe nodurile 18A și 3 ale Intel, dar această scurgere de informații aruncă serioase îndoieli asupra acestor planuri. Încă nu este clar dacă problemele zvonite afectează doar GPU-urile discrete, versiunile integrate sau ambele linii de produse.

Renunțarea la arena GPU-urilor discrete la doar un an după intrarea pe piață cu Arc Alchemist ar fi la fel de confuză și dezamăgitoare. Echipa Arc a făcut progrese impresionante prin actualizări constante ale driverelor, optimizări și suport pentru jocuri din prima zi. A arunca toate aceste progrese pe fereastră ar fi o risipă de resurse.

Cu toate acestea, un raport de luna trecută, citând surse de la Conferința Mondială Embedded din aprilie, susținea că Intel plănuiește să introducă GPU-uri discrete Battlemage înainte de Black Friday 2024. Această fereastră de lansare ar evita întârzierile care au afectat debutul Alchemist din 2022, dar de asemenea ar plasa Battlemage în competiție cu noile oferte de la Nvidia și AMD. Întârzierile cu Alchemist au pus Intel în urma competiției din punct de vedere al performanței, așa că atingerea acestui presupus termen limită din noiembrie ar putea fi decisivă pentru perspectivele Battlemage.

Singurul cuvânt oficial până acum a fost un slide de roadmap de la keynote-ul de lansare Meteor Lake Japan al Intel de la sfârșitul anului trecut, care lista GPU-urile Battlemage pentru lansare undeva în acest an, alături de detalii despre ambițiile companiei în domeniul inteligenței artificiale.

Deocamdată, afirmațiile lui Golden Pig rămân doar zvonuri. Dacă această scurgere se dovedește a fi adevărată, ar reprezenta o schimbare dramatică de strategie și ar pune sub semnul întrebării capacitatea Intel de a concura pe termen lung cu echipele albastră și verde în departamentul de grafică.