Fara regrete: Un utilizator avansat de Firefox a mentinut 7,500 de tab-uri deschise timp de doi ani

Fara regrete: Un utilizator avansat de Firefox a mentinut 7,500 de tab-uri deschise timp de doi ani

Pentru majoritatea dintre noi, a avea mai mult de câteva zeci de tab-uri deschise simultan în browser pare un coșmar plin de dezordine. Dar pentru o ingineră software, gestionarea a aproape 7.500 de tab-uri active în Firefox este doar o zi obișnuită la birou.

Hazel, care preferă să nu-și dezvăluie numele de familie, este ceea ce ai numi un fan înfocat al Firefox-ului și se autointitulează „colecționară de tab-uri”. Ea a postat recent o captură de ecran arătând un număr incredibil de 7.470 de tab-uri deschise simultan în browserul Mozilla. Se pare că Firefox a avut inițial probleme în restaurarea acestei încărcături uriașe de tab-uri, dar Hazel a reușit să revitalizeze vasta colecție digitală folosind funcționalitatea de cache a profilului browserului.

„Simt că o parte din mine a fost restaurată”, a scris Hazel pe X după ce și-a recuperat cele peste 7.000 de tab-uri din lumea digitală vastă. Cu toții am simțit acel mic val de anxietate când browserul nostru se blochează cu tone de tab-uri pe care intenționăm să le vizităm din nou, deci o înțelegem.

Dar care este treaba cu utilizarea extremă a browserului de către Hazel? După spusele sale, impactul asupra memoriei de a rula atât de multe tab-uri Firefox este de fapt „marginal”. Fișierul de sesiune care conține toate cele 7.470 de tab-uri are doar aproximativ 70MB în mărime, iar Firefox optimizează lucrurile încărcând în memorie doar tab-urile care au fost deschise recent.

Acest lucru este în acord cu ceea ce a declarat Mozilla pentru PCMag despre capacitatea browserului de a gestiona colecționarea extremă de tab-uri. Un reprezentant al Mozilla a confirmat că a avea nenumărate tab-uri deschise consumă „practic deloc memorie” în Firefox.

„Lucrăm din greu pentru a oferi oamenilor unelte și mai bune pentru gestionarea de la zeci la mii de tab-uri”, a spus purtătorul de cuvânt al Mozilla. „Deși credem că este uimitor că cineva are 7.000 de tab-uri active, arată și gradul în care gestionarea tab-urilor este o problemă comună.”

Într-adevăr, grupurile de tab-uri au fost o funcționalitate foarte solicitată de utilizatorii Firefox de ani de zile. Dacă ar avea această funcționalitate, utilizatori ca Hazel ar putea să grupeze cu ușurință toate cele 7.500 de tab-uri deschise, să minimizeze grupul și să pretindă temporar că acea imensă „datorie de tab-uri” nu există – cel puțin până când trebuie să se scufunde din nou în ele.

În prezent, utilizatorii Firefox pot crea diferite profile de utilizator pentru a separa fluxurile de lucru și seturile de tab-uri deschise, dar o organizare mai detaliată a tab-urilor este pe drum. Mozilla spune că va implementa un sistem îmbunătățit de profile și noi capacități de gestionare a tab-urilor mai târziu în 2024.

Între timp, există add-on-uri terțe pentru Firefox care pot ajuta la domolirea situațiilor de tab-uri ca acestea, până la un anumit punct.