Jensen Huang de la Nvidia deschide Computex 2024 cu un accent pe GenAI si o foaie de parcurs accelerata pentru GPU-uri

Jensen Huang de la Nvidia deschide Computex 2024 cu un accent pe GenAI si o foaie de parcurs accelerata pentru GPU-uri

Târgul Computex din acest an se anunță a fi unul istoric, cu CEO-ii celor mai mari companii de semiconductori din lume susținând discursuri sub aura revoluției AI generative și lansarea categoriei de PC-uri AI.

Primul keynote la evenimentul din acest an a fost susținut de Jensen Huang de la Nvidia, un nativ taiwanez care a devenit probabil fața revoluției semiconductoarelor în era AI.

Discursul lui Huang, care a avut un ton similar cu un turneu mondial, a combinat o lecție captivantă despre istoria și capacitățile GenAI cu exemple specifice de produse Nvidia care permit revoluția GenAI. Pe parcurs, el a descris conceptul unei noi revoluții industriale, cu fabrici AI alimentate, desigur, de hardware și software Nvidia.

Multe dintre informațiile specifice produselor au fost o reiterare a noutăților platformei Blackwell pe care compania le-a dezvăluit la conferința GTC din martie. Ce a fost nou, însă, a fost dezvăluirea unei foi de parcurs care se extinde până în 2027, cu debutul platformei Rubin ca următoarea evoluție după Blackwell. Astronomul american Vera Rubin va fi patronul arhitecturii GPU de generație următoare a Nvidia.

Deși detaliile sunt puține, într-o piață care se mișcă atât de rapid precum GenAI, doar să ai un sens al direcției generale va fi reconfortant pentru mulți. De fapt, mă aștept ca ideea de dezvăluiri de foi de parcurs pe termen mai lung să fie o temă mare în următoarele câteva zile de keynote-uri.

Nvidia intenționează să facă îmbunătățiri importante ale produselor GPU în fiecare an, menținând schimbările arhitecturale majore la fiecare doi ani.

Foaia de parcurs: Blackwell, Blackwell Ultra, Rubin și Rubin Ultra.

Un punct clarificat de Huang este că foaia de parcurs pentru GPU-urile lor principale va avea un ritm anual accelerat. Cum compania va reuși să execute această nouă foaie de parcurs rămâne de văzut, dar este clar că nu au intenția de a încetini sau de a ceda poziția lor dominantă în acceleratoarele AI în curând.

O altă arie relativ nouă discutată de Nvidia și detaliată în keynote-ul lui Huang a fost mutarea companiei în software și servicii.

Platforma lor CUDA pentru accelerarea AI a devenit deja un standard, dar compania își promovează intens ofertele NIM (Nvidia Inference Microservices), care sunt acum disponibile pe scară largă. NIM-urile se bazează pe CUDA și adună toate componentele software necesare pentru a construi și activa aplicații AI în diverse domenii, în containere preconstruite.

Crearea și lansarea acestora fac parte dintr-o strategie mai mare a companiei de a intra pe piața de software pentru întreprinderi și de a aduce venituri noi. Deși nu a fost discutat în keynote, merită menționat că Nvidia a început recent să colaboreze cu mari companii de hardware pentru întreprinderi precum Dell Technologies, Lenovo, HPE și altele.

Deoarece Nvidia nu este văzută în general ca un furnizor de software, acești parteneri ar putea ajuta la extinderea semnificativă a acestor instrumente în sectorul întreprinderilor. Acest lucru va fi interesant de urmărit, deoarece acei furnizori de întreprinderi ar putea deveni un canal important pentru ofertele software ale Nvidia în timp.

Ce nu a fost anunțat în keynote dar a fost subiect de multă speculație la Computex – a fost intenția companiei de a intra pe piața PC-urilor AI cu un SoC bazat pe Arm, posibil construit în colaborare cu Mediatek.

Cele două companii lucrează deja împreună la un cip combinat pentru piața auto, așa că nu este dificil de imaginat că ar putea extinde acel parteneriat și pe piața PC-urilor. Dacă vor face acest lucru – iar lansarea ar putea fi în 2025 sau mai târziu ar putea avea un impact mare pe o piață deja aglomerată pentru furnizorii de cipuri pentru PC-uri. Vom vedea.

Huang și-a încheiat keynote-ul de la Computex cu o discuție orientată spre viitor despre roboții alimentați de AI și rolul important pe care crede că îl pot juca în acest domeniu, parțial datorită platformei lor Omniverse. Nu există nicio îndoială că robotica se conturează a fi o dezvoltare importantă atât pentru aplicațiile industriale, cât și pentru interacțiunile umane, așa că acesta va fi un alt domeniu interesant de urmărit în anii următori.