Responsive web design - instrument de marketing

Lucrurile s-au schimbat in ceea ce priveste web design-ul, astfel ca in prezent exista aspecte ce nu pot fi trecute cu vederea atunci cand se doreste construirea unui website de calitate, iar unul dintre acestea este responsive web design sau RWD daca este abreviat.

Avand in vedere ca sectorul IT a evoluat foarte mult in ultimii ani si ca in prezent avem posibilitatea de a naviga pe internet folosind telefoanele mobile inteligente sau tabletele, website-urile au fost puse in situatia de a se adapta acestor conditii, iar responsive web design este unul dintre aceste mijloace.

Mai exact, responsive web design pune accentul pe redarea cat mai calitativa si mai rapida a unor website-uri indiferent ca sunt accesate prin intermediul unui laptop sau desktop – cu ecrane mari – sau cu ajutorul telefonului mobil ori a tabletei care sunt dotate cu display-uri mai mici prin comparatie. Altfel spus, responsive web design este unul dintre cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le ai in vedere, indeosebi in situatia in care iti promovezi afacerea in mediul online prin intermediul unei pagini web.

De ce este important sa pui accentul pe responsive web design? Ei bine, pentru simplu fapt ca la ora actuala o mare parte dintre cei care navigheaza pe internet folosesc astfel de dispozitive precum telefoanele inteligente sau tabletele. Un website care se incarca greu ori nu este optimizat pentru a fi redat pe un display mai mic decat cel al unui monitor normal poate avea un dezavantaj in ceea ce priveste atragerea si mentinerea unui numar de vizitatori. Acest lucru are un impact si mai mare daca vorbim despre promovarea unei afaceri in mediul online, deoarece numarul de potentiali clienti poate scadea.

responsive webdesignMai mult decat atat, conceptul de responsive web design influenteaza chiar si optimizarea pentru motoarele de cautare. Spre exemplu, daca cineva foloseste motorul de cautare Google prin intermediul unui dispozitiv precum tableta sau telefonul inteligent acesta va penaliza website-urile care nu sunt optimizate pentru telefoanele mobile inteligente – nu sunt mobile friendly – timp in care celelalte au un avantaj major. Altfel spus, daca cineva foloseste telefonul mobil inteligent pentru a gasi o informatie pe Google acesta va oferi un avantaj in ceea ce priveste expunerea cat mai buna a website-urilor care sunt optimizate si mobile friendly, asadar responsive web design devine un lucru necesar in prezent.

Multi dintre cei care navigheaza pe internet o fac prin intermediul acestor dispozitive, astfel ca este un dezavantaj real construirea unei pagini web care nu are capacitatea de a fi redata intr-un mod placut si eficient pe display-ul telefoanelor inteligente sau a tabletelor. De asemenea, acest lucru poate influenta intr-un mod negativ numarul de vizitatori si implicit de potentiali clienti daca vorbim despre o pagina web prin care se promoveaza o afacere in mediul onlie.

In concluzie, responsive web design este unul dintre cele mai importante aspecte in ceea ce priveste constructia unui site in prezent. Un procent important din numarul cautarilor pe internet este atribuit telefoanelor mobile inteligente si a tabletelor, astfel ca un website care nu cunoaste termenul de responsive web design poate fi dezavantajat.